Saturday, February 16, 2013

Institutiile de invatamant din strainatate organizeaza cursuri de limba romana

Incepand cu anul scolar 2007-2008 copii romani din Spania si Italia au avut posibiltatea de a participa la cursuri predate de profesori romani in special cel de Limba, cultura si civilizatia romana. Conform statisticilor peste 4000 de copii romani din Spania au aparticipat la acest curs in anul scolar 2011-2012.

Cursul de limba romana a fost adoptat si in alte state membre ale Uniunii Europene cum sunt Belgia sau Olanda. Se pare ca in Olanda, profesorii romani angajati in vederea predarii acestui curs sunt platiti cu 30.5 euro pe ora, brut. Cei care doresc sa profeseze aceasta meserie in Uniunea Europeana sunt avantajati daca au experienta si detin calificari. In acest sens  pot afla mai multe detalii la Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor precum si la institutiile similar din tarile in care vor sa emigreze.

Universitatile din strainatate a venit pe piata muncii cu oferte pentru lectori de limba romana. Pentru anul universitar 2012-2013, din semestrul al-II-lea, profesorii romani sunt solicitati sa predea cursuri de limba romana la Univeristatea "Johannes Gutenberg" din Mainz, Germania. Candidatii trebuie sa cunoasca limba germana si sa detina licenta in limba si literature romana. Profesorii romani sunt ofertati si pentru anul scolar 2013-2014 in Republica Kazahstan, Universitatea din Karaganda sau in Ungaria la Universitatea ELTE din Budapesta. Aici candidatii trebuie sa fie cunoscatori ai limbii maghiare respectiv limba rusa.

No comments:

Post a Comment